29 Ağustos 2014 Cuma

Linux Dosya Boyutlarını Öğrenmek

Bir dizinin toplam boyutunu görmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Örnek olarak /etc dizinin toplam boyutunu görelim.











Herhangi bir dosyanın boyutunu öğrenmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.














Bulunduğunuz dizin altındaki dosyaların anlaşılabilir boyutta listelemek.













Aşağıdaki komutu kullanarak bulunduğunuz dizin altında .png uzantılı dosyalar varsa anlaşılabilir boyutta listelemek.



Linux işletim sisteminizde bir çok dizinin toplam boyutunu görmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Bir başka seçenek ise komutun sonuna =1 değerini değiştirirseniz örnek =2 ve =3 gibi değerler verirseniz alt dizinlerinde boyutlarını listeleyecektir.















Bulunduğunuz dizin altındaki bütün dosyaların boyutlarını listeleyip toplam boyut çıkarmak isterseniz du komutunun -c parametresini kullanabilirsiniz.















Bulunduğunuz dizin ve onun alt dizinde bulunan dosyaların son düzenlendiği tarih, zaman bilgisini görmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.














Örnek olarak /etc dizini altında en büyük boyutu olan 15 dosyayı listelemek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.














Bulunduğunuz dizin altındaki dosyaların boyutlarını bytes olarak görmek isterseniz du komutunun -b parametresini kullanabilirsiniz.














Bulunduğunuz dizin ve alt dizinlerin altındaki dosyaların boyutlarını görmek isterseniz du komutunun -a parametresini kullanabilirsiniz.














Dosya veya dizinlerin ekranda listelenmeden sadece toplam alanın boyutunu görüntülemek isterseniz du komutunun -s parametresini kullanabilirsiniz.













Aşağıdaki komutu kullanarak du komutu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Online pfSense Firewall & Router Eğitimi

Merhabalar Online pfSense Firewall & Router eğitimi hazırladım ve Udemy üzerinde yar aldı. Eğitim içeriği toplam 40 ders ve yaklaşık o...