5 Ağustos 2014 Salı

Linux Sshfs Kurulumu ve Kullanımı

Linux işletim sistemlerinde iki uç sistem arasında dosya transferi çoğu zaman zahmetli olabiliyor. Sshfs ile herhangi bir bilgisayarın dosya sistemini kendi makinenize bağlayabilirsiniz. Sshfs ile bağlanan dosya sistemi kendi bilgisayarınız dosya sistemi gibi davranır ve üzerinde rahatlıkla değişiklik yapabilirsiniz.

İlk yapmanız gereken aşağıdaki komutu kullanarak root yöneticisi oluyorsunuz.














Sistem yöneticisi olduktan sonra aşağıdaki komutu kullanarak sshfs (Secure Shell File System) kurulumunu yapalım.



Kurulum aşaması bittikten sonra CTRL+D kombinasyonuna basıp normal sistem kullanıcısı oluyorsunuz ardından aşağıdaki komutu kullanarak /home/kullanıcı_adınız altı dizin altına dizin oluşturuyorsunuz ben adını "dizin" yazdım siz başka bir isim yazabilirsiniz sistem dikkate almayacaktır.




Aşağıdaki komutu kullanırken yine normal sistem kullanıcısı olarak karşıdaki bilgisayarın şifresini girdikten sonra dosya sistemini kendi oluşturduğunuz dizine mount ediyorsunuz.












Herhangi bir hatayla karşılaşmadıysanız karşıdaki bilgisayarın dosya sistemini kendi oluşturduğunuz dosya 'ya mount etmiş olacaksınız. Dosya sisteminizi açıp mount ettiğiniz karşıdaki bilgisayarın dosya sistemini görebilirsiniz.



Karşıdaki bilgisayarın dosya sistemiyle işiniz bittiği zaman aşağıdaki komutu kullandıktan sonra şifrenizi girip root yöneticisi oluyorsunuz.


Root yöneticisi olduktan sonra aşağıdaki komutu kullanarak mount ettiğiniz karşıdaki bilgisayarın dosya sistemini bilgisayarınızdan kaldırıyorsunuz.



Dosya sisteminizi açtığınızda muhtemelen karşıdaki bilgisayarın dosya sistemini kaldırmış olacaksınız.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Online pfSense Firewall & Router Eğitimi

Merhabalar Online pfSense Firewall & Router eğitimi hazırladım ve Udemy üzerinde yar aldı. Eğitim içeriği toplam 40 ders ve yaklaşık o...