10 Eylül 2014 Çarşamba

Linux Log Görüntüleme Programı Multitail

Bu makalede log okumak için geliştirilmiş multitail aracı nasıl kullanılır bunu anlatacağım. Multitail aracı ile bir veya birden fazla log dosyalarını görüntüleyebilirsiniz. Multitail aracının bir diğer özelliğide siz log dosyasını görüntülerken ek olarak consol açmadan komut çalıştırıyor olmanızdır. Aşağıdaki adımları uygularken consol boyutunu tam ekran olarak ayarlayınız.


İlk yapmanız gereken aşağıdaki komutu kullanarak root yöneticisi oluyorsunuz.


Ardından aşağıdaki komutu kullanarak multitail kurulumu yapıyorsunuz.











Herhangi bir log dosyasını görüntülemek isterseniz dosyanın adını verip aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
 # multitail -i /var/log/apt/history.log     











Birden fazla log dosyasını aynı consol ekranında görüntülemek isterseniz dosyaların adını verip aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
 # multitail /var/log/history.log /var/log/apt/history.log   










Herhangi bir log dosyasını consol ekranında görüntülerken durdurmak isterseniz p tuşuna basabilirsiniz geri log dosyasını görüntülemek isterseniz yine p tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
 # multitail -i /var/log/apt/history.log     










İki farklı log dosyasını yatay değilde dikey bir şekilde consol ekranında görüntülemek isterseniz multitail komutunun -s parametresini kullanabilirsiniz.
 # multitail -s 2 /var/log/apt/history.log /var/log/apt/history.log   











İki farklı log dosyalarını görüntülerken renkli yazılarla görmek isterseniz c tuşuna bastığınızda size hangi dosyayı renklendireceğinizi soracaktır seçeceğiniz dosyanın üzerine yön tuşları ile gelip enter tuşuna bastıktan sonra s, m, n tuşlarına basarsanız renklerin değiştiğini görebilirsiniz.
multitail -s 2 /var/log/apt/history.log /var/log/apt/history.log  











Log dosyasını görüntülerken yazıları sade bir renkte görmek isterseniz c tuşuna basıp ardından l tuşuna bastıktan sonra bütün mevcut renkleri görebilirsiniz istediğiniz bir rengin yön tuşları ile üzerine gelip boşluk tuşuna basıp işaretleyip ardından enter tuşuna basarak seçtiğiniz rengi uygulayabilirsiniz.
 # multitail -i /var/log/apt/history.log    










Birden fazla log dosyasını görüntülerken istediğiniz bir log dosyasını öne getirip incelemek isterseniz b tuşuna basıp ardından yön tuşları ile öne getirip incelemek istediğiniz log dosyasının üzerine gelip enter tuşuna basarak seçtiğiniz log dosyasını görüntüleyebilirsiniz.
 # multitail -s 2 /var/log/apt/history.log /var/log/apt/history.log 


Multitail programının bir güzel özelliği 'de log dosyalarını görüntülerken herhangi bir komut çalıştırıyor olmanızdır. Aşağıdaki komutu kullanarak iki farklı log dosyasını görüntüleyebilirsiniz ayrıca herhangi bir komut çalıştırabilirsiniz.
 # multitail -s 3 /var/log/apt/history.log /var/log/apt/history.log -l "ping 8.8.8.8" 











Herhangi bir renk seçeneği ile log dosyasını görüntülemek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

Colors: red, green, yellow, blue, white, black
 # multitail -ci blue /var/log/apt/history.log     












Multitail programının bir başka özelliği ise iki farklı log dosyanın içerisinden istediğiniz bir kelimeyi aratabiliyor olmanızdır.. Log dosyasının içerisindeyken Shift + / kombinasyonuna bastıktan sonra karşınıza küçük bir consol ekranı gelecektir log dosyasında aratmak istediğiniz kelimeyi yazıp ardından enter tuşuna basarak yazdığınız kelimeyi aratabilirsiniz.
 # multitail -s 2 /var/log/apt/history.log /var/log/apt/history.log   











Herhangi bir log dosyasını görüntülerken log dosyası hakkında bilgi almak isterseniz dosyanın içerisindeyken t tuşuna basıp ardından seçmek istediğiniz dosyanın yön tuşları ile üzerine gelip enter tuşuna basarak görebilirsiniz.
 # multitail /var/log/apt/history.log     










Multitail aracı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Online pfSense Firewall & Router Eğitimi

Merhabalar Online pfSense Firewall & Router eğitimi hazırladım ve Udemy üzerinde yar aldı. Eğitim içeriği toplam 40 ders ve yaklaşık o...