30 Eylül 2014 Salı

Linux sistemlerde çalışan process 'leri gizlemek

Linux sistemlerde normal sistem kullanıcıları ps aux yada top komutunu kullanarak başka kullanıcıların arka planda çalıştırdıkları süreçleri görebiliyorlar. Ama siz diyorsanız root yöneticisi hariç diğer bütün normal sistem kullanıcıları benim arka planda çalıştırdığım süreçleri görmesin istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayarak bunu yapabilirsiniz.


Normal sistem kullanıcısı olarak aşağıdaki komutu kullandıktan sonra root yönetici vb. kullanıcıların arka planda çalıştırdığı süreçleri görebilirsiniz.
 # ps aux        
 # top              














İlk yapmanız gereken aşağıdaki komutu kullanarak root yöneticisi oluyorsunuz.














Normal sistem kullanıcıları için arka planda çalışmakta olan süreçleri gizlemek istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanarak gizleyebilirsiniz.






Yukarıdaki komutu kullandıktan sonra CTRL+D kombinasyonuna bastıktan sonra normal sistem kullanıcısı oluyorsunuz ardından aşağıdaki komutu kullandıktan sonra sadece kendi normal kullanıcınızın arka planda çalışan süreçlerini görebileceksiniz başka kullanıcıların arka planda çalıştırdıkları süreçleri göremeyeceksiniz.
 # ps aux      
 # top            














Linux işletim sisteminizi restart ettikten sonra yaptığınız ayarlar geri eski halini alacaktır ama siz diyorsanız root yöneticisi hariç bütün normal kullanıcılar sürekli olarak arka planda çalıştırdığım süreçleri görmesin bunu yapmanız için init.d dizininin altında bir sistem çalıştırma betiği oluşturmanız gerekiyor. Aşağıdaki komutun anlamlarını açıklarsak /etc/init.d dizini altında bir acılısbetigi adlı dosya oluşturuyoruz ardından o dosyaya herkes için çalıştırma izni veriyoruz.






Yukarıdaki komutu kullandıktan sonra aşağıdaki komutu kullanarak /etc/init.d/acılısbetigi adlı dosyayı açıyorsunuz içine aşağıdaki komutu yazdıktan sonra CTRL+O kombinasyonuna basıp ardından enter tuşuna basıp kaydediyorsunuz ardından CTRL+X kombinasyonuna basıp mevcut dosyadan çıkıyorsunuz.
 # nano /etc/init.d/acılısbetigi                 








Dosya üzerinde ayarlamalar bittikten sonra cd /etc/init.d komutunu kullanıp /etc/init.d dizinine giriyorsunuz ardından aşağıdaki komutu çalıştırdınız zaman sistem betiği hazır olacaktır.
 # update-rc.d dosya_ismi defaults          














Linux işletim sisteminizi restart ettikten sonra normal sistem kullanıcısı ile aşağıdaki komutları kullanarak yaptığınız ayarlamanın işe yarayıp yaramadığını doğrulayabilirsiniz.
 # ps aux             
 # top                   














Olur 'da sistem betiğini hazırlarken aşağıdaki gibi bir hatayla karşılaşırsanız.














Aşağıdaki resimde gördüğünüz komutu kullandıktan sonra muhtemelen sorununuz çözülecektir. Sonra cd /etc/init.d komutunu kullanarak init.d dizinine giriyorsunuz bir kez daha update-rc.d acılısbetigi defaults komutunu kullanırsanız sorunun çözüldüğünü göreceksiniz.
 # update-rc.d -f dosyanızın_ismi remove          













Bir gün olurda yaptığınız ayarlamaları silmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanarak yaptığınız dosya üzerindeki ayarları silebilirsiniz.
 # sudo rm -rf /etc/init.d/dosyanızın_ismi               










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Online pfSense Firewall & Router Eğitimi

Merhabalar Online pfSense Firewall & Router eğitimi hazırladım ve Udemy üzerinde yar aldı. Eğitim içeriği toplam 40 ders ve yaklaşık o...